Kan een schuldeiser een aangenomen akkoord alsnog ongedaan maken?

Kan een schuldeiser een aangenomen akkoord alsnog ongedaan maken?

Ja dat kan.  Ook als het akkoord tijdens de verificatievergadering is aangenomen, kan de schuldeisers het akkoord ongedaan maken door de homologatie te bestrijden.

De schuldeiser die geen akkoord wenst kan via de rechter-commissaris bij voldoende voorstemmen proberen om het akkoord nog tegen te werken. Hij kan dus naast het tegenstemmen ook nog de rechter-commissaris aangeven dat hij de weigering van homologatie van het akkoord wenselijk acht, opdat het akkoord niet verbindend wordt (artikelen 151 en 152 Faillissementswet). De schuldeiser dient de bezwaren schriftelijk in te dienen bij de rechtbank en uit te leggen waarom hij de homologatie bestrijdt. Deze bezwaren worden tijdens de homologatie zitting behandeld waarop vervolgens de rechtbank al dan niet de homologatie weigert.

Maar andersom geldt het ook. Indien er toch onvoldoende stemmen zijn en het akkoord wordt verworpen, dan kan de rechter-commissaris onder bepaalde omstandigheden alsnog het akkoord aannemen (artikel 146 Faillissementswet).

Rate this post

Over de auteur

Raimond Dufour administrator

1 reactie tot nu toe

Louis WalkGeplaatst op3:10 pm - dec 5, 2018

WAT NU !!! : Een collega heeft mij financieel opgelicht en heeft zich persoonlijk failliet laten verklaren. Tijdens de verificatie vergadering heb ik tegen gestemd. Na de verificatievergadering zou er een homologatiezitting komen, hiervan heb ik nooit bericht ontvangen van curator (of rechtbank), wellicht door curator met opzet gedaan.
Mijn vragen: Kan een oplichter persoonlijk failliet worden verklaart. Welke stappen kan ik nog ondernemen.??
Graag bericht, alvast bedankt

Reacties zijn gesloten.